Het evangelie herontdekken

Gods verbond voor ons en onze kinderen


Tim Keller heeft veel ervaring met missionair werk en heeft hier een duidelijke visie op. Het evangelie moet in missionair werk centraal staan. Daarom moet de betekenis van het evangelie door de kerk als het ware ‘herontdekt’ worden. (1) Bij de herontdekking van het evangelie staan wedergeboorte en redding door genade alleen centraal. De kerk kan het evangelie verliezen en vrijzinnig worden door de belangrijke dogma’s los te laten en alle kerkbezoekers als ware gelovigen te zien. Een andere manier waarop de kerk de betekenis van het evangelie kan kwijtraken is door dode orthodoxie. Dan geeft de kerk het evangelie niet zó door dat het harten raakt.


Keller noemt vier manieren waarop het evangelie herontdekt kan worden:

1. Door middel van de preek. Hiermee worden in één keer veel mensen bereikt. Elk Bijbelgedeelte is geschikt als Christus en Zijn reddend werk centraal gezet worden. Het is alleen niet gemakkelijk om goed te preken, want het gaat al snel langs de mensen heen.

2. Door middel van het toerusten van gemeenteleden. Niet alleen een predikant, maar ook toegeruste gemeenteleden zijn geschikt om het evangelie door te geven. Door persoonlijke gesprekken met kerkleiders (bijv. de kerkenraad) kunnen gemeenteleden ontdekken wat het evangelie in hun leven betekent. Dan worden bijvoorbeeld afgoden en zonden ontdekt. Het vereist veel pastoraat, maar gemeenteleden kunnen vervolgens zelf ook anderen helpen.

3. Door middel van geestelijke gesprekken op de huiskringen. Op huiskringen worden Bijbelstudies gedaan waarbij mensen spreken over hun zorgen en noden, elkaar helpen en voor elkaar bidden, maar het zou voor de doorwerking van het evangelie goed zijn als het meer gaat over het werk van de Heilige Geest in iemands leven, dus wat Gods Woord met iemand doet en hoe het met iemands gebedsleven gaat.

4. Door middel van onderlinge gesprekken. Dit is een eenvoudig middel. Mensen kunnen op die manier praten over het werk van God in hun leven. Zo wordt het evangelie duidelijk en effectief verspreid. Dit zorgt er in de kerk voor dat steeds meer mensen een verlangen krijgen naar God en zichzelf gaan onderzoeken.


Kees van der Kooi schrijft in de Nederlandse vertaling van Kerk Centraal zijn reflectie op de woorden van Keller. Hij merkt op dat de Geest ook op andere manieren mensen kan overtuigen en dat Kellers beschrijving van geestelijke vernieuwing rationeel over kan komen. (2) Verder vragen Kellers ideeën een behoorlijk hoog niveau van reflectie en zelfreflectie. In zijn context is dat makkelijker te realiseren dan in een gemiddelde gemeente in Nederland. Toch is het goed wanneer predikanten hierin stappen zetten door veel studie te maken van Bijbelonderzoek. Verder is de bereidheid nodig om op de eigen specifieke context van de gemeente in te gaan en hierbinnen te experimenteren.

Deze tekst is gebaseerd op het boek: Tim Keller. Centrum Kerk: Het evangelie midden in je stad. Franeker: Van Wijnen, 2014. 1. pag. 67-68. 2. 78.
Share by: